top of page

Europski akreditirani psihoterapijski trening institut

Centar za psihoterapiju, edukaciju i savjetovanje, Zadar

Istraživanje je proces otkrivanja novih informacija i znanja. Iako čini temelj znanstvenog svijeta, u psihoterapiji je dugi niz godina bio na samim marginama. Sami pojam psihoterapijskog istraživanja bio je oksimoron za pripadnike većine različitih terapijskih pravaca. Međutim, kako je potreba za predstavljanjem dokaza o uspješnosti psihoterapije rasla, što zbog praktičnih razloga održivosti samog pravca, što zbog pripadanja znanstvenoj zajednici, terapijska zajednica se počela priklanjati pronalasku dokaza o učinkovitosti psihoterapije. Ovaj povijesni pregled jasno je i zanimljivo opisan u knjizi Towards a Research Tradition in Gestalt Therapy (Roubal, 2016), a posebno vrijedi istaknuti poglavlje o fleksibilnost o odabiru različitih znanstvenih pristupa u istraživanju. Naime, istraživanje ishoda terapije, što je još uvijek izrazito značajno prilikom akreditacije i osiguranja, nadopunjava se istraživanjem samog procesa terapije kroz vrijeme koje klijent i terapeut provode u ovom načinu interakcije.

Akreditacija

U Hrvatskoj se Psihika pojavila kao zadnji Institut, no paradoksalno postao je prvi registrirani hrvatski geštalt Institut priznat od strane EAGT-a i EAP-a 30. rujna 2017. godine i tako legalno ima najdužu tradiciju europskog geštalt Instituta u Hrvatskoj.

Danas svi značajni psihoterapijski pravci imaju svoju bazu znanstvenih istraživanja, te niz terapeuta znanstvenika koji ih promoviraju i unaprjeđuju. Geštalt psihoterapija u tom pogledu nije različita. Koliko god je imala trnovit put u znanstvenoj zajednici zbog temeljnih postavki humanističko- egzistencijalističkog pristupa kojem pripada, postoji čitav niz istraživača i sada već značajna količina znanstvenih radova koji se bave nizom tematika iz ovog područja. Tako se mogu istaknuti knjige Handbook for Theory, Research, and Practive in Gestalt Therapy (prvo i drugo izdanje, Brownell, 2008; 2019), Global Perspectives on Research, Theory and Practice: A Decade of Gestalt! (Mistler i Brownell, 2015), Towards a Research Tradition in Gestalt Therapy (Roubal, 2016), Gestalt Therapy in Clinical Practice – From Psychopathology to the Aesthetics of Contact (Francesetti, Gecele i Roubal, 2014), te velika količina znanstvenih radova dostupnih na svim relevantnim znanstvenim tražilicama putem kojih se mogu pronaći i časopisi specijalizirani za objavljivanje istraživanja iz geštalt psihoterapije (Scopus, Web of Science, ERIC, Science Direct, JSTOR, objedinjena pretraga svih baza podataka za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu te Google Scholar). Konačno, zahvaljujući Europskoj asocijaciji za geštalt terapiju (EAGT) razvijena je i specijalizirana tražilica za istraživanja u geštalt psihoterapiji (https://gestaltresearch.org).

Sve knjige i navedeni znanstveni radovi također služe i kao ohrabrenje i oslonac budućim terapeutima istraživačima u njihovom otkivanju novih znanja i još dubljem umrežavanju geštalt psihoterapije u znanstvenu zajednicu.

Istraživanja

bottom of page