top of page

Europski akreditirani psihoterapijski trening institut

Centar za psihoterapiju, edukaciju i savjetovanje, Zadar

A. Uvod

 

Akademska suradnja između Instituta za visoko obrazovanje – Europski akreditiranog trening Instituta za geštalt psihoterapiju (EAPTI-GPTIM) i njegovih partnera – Geštalt Instituta širom Europe, tijekom godina se razvila i postala glavni nositelj visokokvalitetne, profesionalne i supervizirane prakse geštalt psihoterapije. Poseban fokus je na suradnji Malte i drugih europskih i susjedskih zemalja. Čak i s obzirom na akreditaciju EAPTI-GPTIM-a od strane Nacionalne komisije za dalje i visoko obrazovanje (NCFHE) na Malti i nakon prve eksterne revizije kvaliteta EAPTI-GPTIM-a od strane NCFHE 2019. godine, osjetila se potreba da se djelovanje Mreže formalizira da bi se zaštitio njen rad u budućnosti.

 

Mreža je formalno konstituirana 25. svibnja 2018. godine.

B. Nastanak visokoškolske ustanove EAPTI-GPTIM

 

Kao što i samo ime govori, visokoškolska ustanova Europski akreditirani Institut za psihoterapijsku obuku – Geštalt psihoterapijski trening Institut Malta (EAPTI-GPTIM) složeno je obrazovno okruženje koje je nastalo iz određenog povijesnog konteksta. Institut za geštalt psihoterapiju na Malti stvoren je nakon osnivanja geštalt škole koja je prvobitno radila u Beogradu sa edukantima i predavačima iz različitih dijelova bivše Jugoslavije, prije ratova na Balkanu devedesetih. Direktorica ovog prvobitnog beogradskog Instituta, danas EAPTI-SEB-a, dr. Lidija Pecotić došla je na Maltu u ožujku 1994. godine. Geštalt psihoterapijski trening Institut Malta (GPTIM) formalno je osnovan 21. lipnja 1996.godine.

 

Preko GPTIM-a, dr. Pecotić nastavlja pružati podršku svojim bivšim kolegama i edukantima tijekom brojnih sukoba na Balkanu u novim nacionalnim stvarnostima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Makedonije. Ova osobno-profesionalna mreža nije samo predstavljala značajan ljudski i profesionalni spas za kolege dr. Pecotić, već i jedan od rijetkih učinkovitih načina na koje se mogu uvažiti psihološke potrebe stotina tisuća civila traumatiziranih ratom. Iz ovog rada proizašli su sljedeći Geštalt instituti u: Srbiji (koji je, kako je već navedeno, prvobitni Geštalt institut koji i dalje vodi dr. Lidija Pecotić), Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, koji blisko surađuju s GPTIM-om.
 

Godine 2005. GPTIM stječe akreditaciju od strane Europske asocijacije za psihoterapiju (EAP) i Europske asocijacije za geštalt psihoterapiju (EAGT), čime postaje prvi Geštalt Institut koji je to učinio, i stekao ime EAPTI-GPTIM. ”EAPTI” je naziv koji nosi svaki Institut u Europi koji dobije EAP i EAGT akreditaciju. EAPTI-GPTIM je aktivno podržavao prijavu i postupak za akreditaciju bivših jugoslovenskih Geštalt Instituta sa kojima je bio umrežen. Zapravo, do sada su tri centra postala EAPTI: u Srbiji, EAPTI-Studio za edukaciju Beograd (2008); u Makedoniji, EAPTI-Geštalt institut Skopje (2008), i Hrvatskoj, EAPTI-Psihika d.o.o. (2017) – prvi geštalt akreditirani Institut u Hrvatskoj; EAPTI Psihointegrum (2019) u Bosni i Hercegovini.

 

Kako se ovo djelovanje širilo, pojavila se potreba da se formalizira i osigura priznavanje edukacije i prakse novih psihoterapeuta koji su se educirali u ovim Institutima. Dio izazova bio je taj što profesija psihoterapeuta u mnogim zemljama još uvijek nije bila politički i pravno jasno definirana. To je dovelo do formalizacije Mreže Geštalt Instituta pod vodstvom EAPTI-GPTIM-a u Mrežu EAPTI-GPTIM-a.

C. Odnos između EAPTI-GPTIM-a i Mreže EAPTI-GPTIM-a

Jedinstven odnos uzajamnog povjerenja, prijateljstva, poštovanja i podrške između dr. Pecotić i njene izvorne grupe kolega, koji su sada direktori različitih Instituta u različitim zemljama, ili pak psihoterapeuti s višegodišnjim iskustvom, objašnjava posebnu organizaciju EAPTI-GPTIM-a i njegov odnos s drugim Geštalt Institutima u okviru Mreže EAPTI-GPTIM-a (u daljem tekstu EGN), u smislu razvoja, primjene i kontrole kvalitete programa.

 

Odnos između EAPTI-GPTIM-a i EGN-a nije u vezi s franšizom ili pak s lokalnim centrima koji nude programe akreditirane na Malti. EGN predstavlja trajno međunarodno partnerstvo u kojem je EAPTI-GPTIM prvi među jednakima. Glavna funkcija Mreže nije komercijalna već edukativno-profesionalna. Iako je EAPTI-GPTIM vlasnik akreditiranih programa za geštalt terapiju, svaki centar u Mreži administrativno je autonoman i zadržava prihod od održavanja programa čime osigurava svoju financijsku stabilnost bez obzira na poslijeratnu nesigurnu financijsku situaciju u kojoj su nastali svi susjedni centri, a neki se i dalje nose s njom. EAPTI-GPTIM ne ostvaruje dobit od toga što drugi Instituti u Mreži koriste njegove programe. Jedini dodatni prihod dolazi od starijeg osoblja, uključujući upravu svih centara i samu direktoricu EAPTI-GPTIM-a, koji provode edukacije u partnerskim Institutima, i oni su uredno plaćeni za ovu uslugu kao i drugi profesionalni pružatelji usluga.

Svaki Institut, uključujući EAPTI-GPTIM, pojedinačno je akreditiran u skladu sa zahtjevima zemlje domaćina i može razvijati i provoditi edukacijski program nezavisno od EAPTI-GPTIM-a ili EGN-a. Osim EAPTI-GPTIM-a, i drugi Instituti su nezavisno priznati i akreditirani od strane EAGT-a i EAP-a, ili su u procesu akreditacije.

 

Osim značajne suradnje u pružanju usluga, Instituti u EGN-u surađuju kako bi osigurali da se edukacija i profesionalna praksa održavaju u skladu sa EAGT i EAP standardima. Kao prvi među jednakima u Mreži i u kontekstu stalne suradnje i dijaloga s partnerima iz EGN-a, EAPTI-GPTIM ima punu odgovornost za održavanje standarda nastave i edukacije i konačnu riječ o svim temeljnim pitanjima koja se odnose na razvoj, primjenu i procjenu geštalt programa akreditiranih od strane NCFHE. Stoga, u svrhu održavanja standarda i ujednačavanja po pitanjima kontrole kvalitete, EAPTI-GPTIM je mjesto povezivanja sa NCFHE.

  1. Dodatne informacije dostupne su na: https://www.gestaltstudio.org.rs/istorijat/

  2. Dodatne informacije dostupne su na: https://www.eagt.org/joomla/index.php/2016-02-25-22-21-51/members-new-grid

  3. Dodatne informacije dostupne su na: http://www.europsyche.org/eapti

EAPTI-GPTIM Network

Akreditacija

U Hrvatskoj se Psihika pojavila kao zadnji Institut, no paradoksalno postao je prvi registrirani hrvatski geštalt Institut priznat od strane EAGT-a i EAP-a 30. rujna 2017. godine i tako legalno ima najdužu tradiciju europskog geštalt Instituta u Hrvatskoj.

Mreža – European Gestalt Network (EGN)

Zoom link će biti dostupan tjedan dana prije događanja.

Međunarodne konferencije u EGN-u

(za dodatne informacije u vezi s registracijom kontaktirajte svoj centar za edukaciju)

bottom of page